Kanalen

“Kunnen we het dan nu eindelijk een keer over die kanalen hebben?”

Jazeker. Je hebt ze tijdens deze cursus al vaker voorbij zien komen, maar wat is nou precies een kanaal?

Een kanaal is een aparte ruimte binnen een bestaand team. Deze ruimte heeft eigen gesprekken, eigen tabbladen en eigen bestanden. In de klas zou je kanalen bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor verschillende vakken.

Op deze manier houd je bestanden en gesprekken dus bij de relevante vakken.

Een extra kanaal aanmaken

We praten over een extra kanaal, want één kanaal heb je sowieso, het standaard kanaal Algemeen

Indien jij een eigenaar bent van deze klas kan jij daar zelf kanalen bij maken.

  • Klik op het team
  • Klik da op de drie puntjes er achter
  • Kies voor Kanaal toevoegen
  • Geef het kanaal een naam en eventueel een beschrijving

Je hebt nu de optie om het kanaal Standaard of Privé in te stellen. Wanneer je het kanaal standaard instelt is het voor alle leerlingen zichtbaar. Wanneer je kiest voor privé kan je in de volgende stap leden toevoegen. Enkel voor deze leden zullen het kanaal en dus ook de bijbehorende gesprekken en bestanden, te zien zijn.

In de praktijk kan je privé kanalen binnen een klas bijvoorbeeld gebruiken voor jou en jouw duo collega of voor projectgroepjes binnen een klas.

Rechten voor het plaatsen van berichten

Indien je een nieuw kanaal ingesteld heb op Standaard hebben alle leerlingen het recht hier berichten te plaatsen. Dat is niet altijd de bedoeling.

  • Klik op de drie puntjes achter jouw kanaal
  • Kies nu Kanaal beheren
  • Zet nu Kanaaltoezicht op Aan

Alleen Moderators kunnen nu nog berichten plaatsen binnen het kanaal. Standaard zijn dit de eigenaren leerkrachten van het team, maar je kunt eventueel binnen dit venster ook leerlingen aanwijzen als moderator.

Kanalen en opdrachten

Zoals je ziet hebben kanalen veel voordelen en kan je ze praktisch inzetten om jouw klas overzichtelijk te houden. Er is echter één nadeel, het tabblad Opdrachten is alleen beschikbaar binnen het kanaal Algemeen. Ook meldingen van nieuwe opdrachten verschijnen altijd binnen dit kanaal.

Nou is dit geen groot probleem, want je kunt aan opdrachten categorieën toevoegen en ze zijn sowieso op verschillende plekken beschikbaar, maar het is wel goed om dit te onthouden.

Voor opdrachten ga je dus naar het kanaal Algemeen

En laat opdrachten nou net hetgeen zijn waar we nu mee verder gaan!