Rubrics gebruiken binnen Classroom Copy flip

Eerst kijken of direct aan de slag, de keuze is aan jou.

Wanneer de leerling de opdracht opent ziet deze dat er een Rubric is toegevoegd.

De leerling kan erop klikken om deze direct in te zien.

Dit is praktisch, want zo weet de leerling van te voren al goed wat er verwacht wordt.

Evalueren aan de hand van de Rubric

Bij het evalueren van deze opdracht gaan we nu de Rubric praktisch inzetten. Zoals we laten zien binnen dit voorbeeld is het hiervoor niet noodzakelijk dat de leerling iets heeft ingeleverd of zelfs de opdracht markeert als Klaar

  • Ga naar de eerder opgestelde opdracht 
  • Klik dan op de (eerste) leerling voor wie je de Rubric gaat invullen

Omdat er voor deze opdracht geen werk is ingeleverd krijg je jouw Rubric gelijk in beeld. Wanneer er wel een document is ingeleverd zie je de Rubric aan de rechterkant, naast het document.

  • Klik op de pijltjes om de volledige Rubric open te klappen

Je kunt nu simpelweg klikken op het behaalde niveau bij iedere categorie. Ben je klaar met de eerste leerling, dan kan je direct op de volgende klikken of het werk teruggeven. Opslaan is niet nodig.

Wat ziet de leerling?

Wanneer de leerling de geretourneerde opdracht opent, dan ziet ie de Rubrics ingeklapt, zoals jij deze eerder ook zag. Voor de complete feedback moet de leerling dus even op de pijltjes klikken.

Je ziet dat het werken met rubrics binnen Google Classroom heel gemakkelijk gaat. Het kan het evalueren van een opdracht sneller maken en je geeft automatisch al feedback.

Het opstellen van een goede Rubric kost dus even tijd, maar als je dit eenmaal hebt gedaan, zal je er zeker profijt van hebben!

Vele handen…

Ga niet alles alleen doen, maar werk samen met collega‚Äôs! Een Rubric die jij hebt gemaakt kan je op de volgende wijze delen met een collega. 

Binnen Classroom is het delen van Rubrics eigenlijk heel gemakkelijk. Zodra iemand anders als docent in jouw groep zit kan deze de Rubrics gebruiken voor bijvoorbeeld een andere lesgroep. 

Als alternatief kan je de Rubric ook exporteren naar een spreadsheet en dan delen.

  • Open een Rubric, bijvoorbeeld via een bestaande opdracht

  • Klik binnen de Rubric op de drie puntjes rechtsboven en kies Exporteren naar spreadsheets

Het bestand staat nu op jouw Google Drive binnen de map Classroom onder Rubric exports.

Deel dit bestand nu met jouw collega. Jouw collega kan vervolgens dit bestand weer importeren bij het opstellen van een opdracht.

Het voordeel van deze manier is dat je zo ook buiten jouw organisatie gemakkelijk kunt delen. Je vindt via deze link bijvoorbeeld de Spreadsheet van mijn voorbeeld. Hiervan kan je een kopie maken op jouw eigen Drive en deze vervolgens als Rubric importeren

Tip! Wil je Rubrics die gemaakt zijn in Classroom ter beschikking stellen voor leerlingen om bijvoorbeeld een zelfevaluatie te doen? Download dan de Rubrics als CSV en sla ze op als Spreadsheet. Zo kun je ze verdelen over je leerlingen.